piątek, 6 maja 2011

Przyszłość pożywienia

Oglądałam wczoraj film pt. Przyszłość pożywienia. Mnóstwo istotnych informacji nt. żywności modyfikowanej genetycznie.

Przyszłość pożywienia (2004) - cały film



Przeraża mnie to, że żywność modyfikowana genetycznie MUSI być chemicznie spryskiwana i to wciąż i wciąż większą ilością pestycydów z powodu uodporniania się na poszczególne środki.

Tworząc żywność GMO, naukowcy wykorzystują cząsteczki DNA wirusów, by móc dobrać się do DNA danego gatunku, np. kukurydzy. Jak ma się do tego odporność takiej kukurydzy na wirusy, jeśli DNA wirusa już w niej jest?

Poza głównym tematem, czyli żywnością GMO, niezwykle uderzyły mnie liczby odmian ziemniaków, czy jabłek, które istniały w przeszłości, a które ograniczono dziś na zaledwie kilku. Jak bezmyślnie zmniejsza się bioróżnorodność na Ziemi, a później dziwi się brakiem odporności upraw na szkodniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;