niedziela, 1 września 2013

Żelazo - naturalne źródła

Najlepiej, gdy wystarczą metody naturalne. Skład tabletki, nawet tzw. suplementu diety, nie wygląda fajnie.



















Aby uzupełnić niedobór żelaza, należy

1. Codziennie jeść po jednym pęczku natkę pietruszki i koperku do kanapek, sałatek i zup.
2. Pić po pół szklanki dziennie przygotowanych w mikserze soków ze szpinaku, marchwi, pokrzywy, mniszka pospolitego.
3. Pół szklanki przegotowanej ciepłej wody, łyżeczkę miodu, dwie łyżeczki octu jabłkowego pić raz dziennie.
4. Przy częstej utracie krwi popijać wywar ze skrzypu (dziennie po dwie łyżki na dwie szklanki wody. Gotować przez 20 minut).
5. Latem stosować pokrzywę zmieloną z dodatkiem cukru lub sok z pokrzywy z miodem - jedną łyżkę dwa razy dziennie.
6. Sproszkować nasienie kozieradki, siemię lniane i liść pokrzywy, jedną łyżeczkę proszku wymieszać z dwiema łyżkami miodu i brać dwa razy dziennie po jednej łyżce.
7. Jedną łyżeczkę mieszanki: liść czarnej porzeczki (20 g), kwiatu głogu (60 g), owoc dzikiej róży (20 g), zalać szklanką zimnej wody na noc, rano zagotować i popijać dwa razy dziennie po pół szklanki po jedzeniu.
8. Ziele tysiącznika, ziele piołunu, liść bobrka trójlistnego – łyżeczkę ziół zalać dwoma szklankami zimnej wody na noc, rano zagotować, przecedzić i popijać na czczo oraz przed spaniem.
9. Jeden, dwa razy dziennie brać 15-20 kropli 10-procentowego propolisu na wodzie.

Źródło: Jadwiga Górnicka „Apteka natury"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;