piątek, 15 lutego 2013

Dieta dla mózgu











Produkty (głównie roślinne) wspomagające pracę mózgu

OLEJE
Olej lniany (bardzo wrażliwy na ciepło, światło i powietrze)
Olej z wiesiołka (bardzo wrażliwy na ciepło, światło i powietrze)
(Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3)

WARZYWA, OWOCE, ZBOŻA
Awokado - mnóstwo witamin i minerałów oraz zdrowy tłuszcz, dobre źródło witaminy E, B6 i tyrozyny
Szpinak (i inne zielone warzywa liściaste - źródło przeciwutleniaczy, witaminy C, kwasu foliowego, karotenu, choliny i wapnia)
Czarna fasola - uznawana za „turbo-dopalacz mózgu”. Zawiera mnóstwo antyutleniaczy, wspomagających funkcje mózgu.
Soczewica - niskie IG (Indeks Glikemiczny), dobre źródło białka, żelaza, selenu, kwasu foliowego i tyrozyny
Jaja - najlepsze źródło choiny, dobre źródło witaminy B
Pełnoziarnisty chleb - węglowodan o niskim IG, dobre źródło choiny, tyrozyny, witamin z grupy B i cynku.
Niewielkie owoce (jagody, borówki itp.)

NASIONA
Siemię lniane
Słonecznik
Sezam
Pestki dyni - źródło kwasów tłuszczowych omega-3, cynku, żelaza, magnezu i wit. E
Orzechy włoskie - źródło kwasów omega, witaminy E i magnezu
Mak

ZIOŁA
Rozmaryn
Szałwia

PRZYPRAWY
Kurkuma
Imbir
Cynamon

DODATKI
Wodorosty
Kakao (ziarna kakaowca), gorzka czekolada


Na podstawie: Trening mózgu. Popraw pamięć, koncentrację i samopoczucie korzystając z najnowszych odkryć nauki - Larry McCleary, MTBiznes Warszawa 2010.

fot: http://m.onet.pl/wiadomosci/prasa,pvzbn

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;