Szpinak - wartości odżywcze
Witaminy: K, K1, K2, B2, B6, A, C, E, PP- niacyna
Minerały: Magnez, Fosfor, Potas, Wapń, Mangan, Cynk, Selen, Żelazo
Kwasy: Foliowy, Omega 3, Szczawiowy
2. Flawonoidy i karotenoidy - naturalne przeciwutleniacze, działanie przeciwzapalne. Biorąc pod uwagę fakt, że szpinak jest źródłem jeszcze innych przeciwutleniaczy , w tym witaminy C, E, beta-karotenu, manganu oraz cynku i selenu to z pewnością regularne spożywanie go, pomaga zmniejszyć ryzyko powstawania wielu problemów zdrowotnych. Szczególnie tych, związanych ze stresem oksydacyjnym i nadciśnieniem krwi. Naukowcy zidentyfikowali w szpinaku ponad tuzin flawonoidów, które posiadają właściwości przeciwzapalne a tym samym przeciwnowotworowe. Nadmierny stan zapalny w naszym organizmie zazwyczaj pojawia się jako czynnik zwiększający ryzyko zachorowalności na raka. W związku z powyższym przeciwutleniacze zawarte w szpinaku odgrywają bardzo ważną i korzystną rolę w procesie obniżania stanów zapalnych .
3. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy doskonale chroni przed wczesnym pojawieniem się zmarszczek i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Ponad to regularne spożywanie go zmniejsza ryzyko występowania zaniku mięśni, korzystnie wpływa na trawienie, a dzięki wysokiej zawartości żelaza wspomaga proces leczenia niedokrwistości.
Uwaga! Szpinak należy łączyć z produktami, które wykazują dużą zawartość witaminy C oraz wapnia. Witamina C wspomaga proces wchłaniania żelaza natomiast wapń redukuje negatywne działanie kwasu szczawiowego, który niestety stanowi jeden ze składników szpinaku. Właśnie z uwagi na zawartość tego kwasu nie zaleca się spożywania szpinaku osobom, u których stwierdzono kamicę szczawianowo-wapniową lub kamicę fosforanowo-wapniowej.
Roslinne źródła wapnia (wg zawartości):
Quinoa (komosa ryżowa) - ma więcej wapnia niż mleko, na dodatek lepiej przyswajalnego --> doskonały dodatek do szpinakuNasiona sezamu
Nasiona słonecznika
Kapusta pekińska
Brokuły
Tofu z wapniem
Biała fasola gotowana
Mleko sojowe z wapniem
suszone figi
Masło sezamowe
Jarmuż
Migdały
Brukselka
Kalarepa
Brukiew
Rzeżucha
Mak
Na podstawie:
http://wegesport.pl
http://restauracjadomowa.blox.pl
http://www.przepisy-dla-dzieci.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz