sobota, 18 lutego 2012

6 dowodów na to, że człowiek jest roślinożercą

1. Ludzkie jelita są 7 do 13 razy dłuższe od tułowia (tak jak u wszystkich roślinożerców). U prawdziwych mięsożerców (kojoty, lwy, hieny etc.) jelita są tylko 3 do 6 razy dłuższe od tułowia.

Jest tak, by rozkładające się, gnijące mięso, szybko zostało usunięte z organizmu (zwierzęce białko, cholesterol, tłuszcze nasycone, kwasy tłuszczowe trans). Dlatego PRAWDZIWI mięsożercy nigdy nie cierpią z powodu zablokowanych tętnic i chorób z tym związanych.

2. Ludzie (tak jak roślinożercy) pocą się przez skórę, by ochłodzić organizm. Mięsożercy (wilki, lwy etc.) ziają w tym celu.

3. Ludzka ślina zawiera enzymy trawiące węglowodany, które występują TYLKO u roślinożerców.

4. Zęby ludzkie są płaskie jak u roślinożerców. Siekacze w takiej formie jak u ludzi, posiadają inni roślinożercy do radzenia sobie z twardszymi roślinami.

5. Żuchwa u ludzi przesuwa się również na boki (rozcierająco-żującym ruchem). U mięsożerców żuchwa pracuje TYLKO góra-dół w myśl zasady rwać i połykać.

6. Człowiek nie ma instynktu mięsożercy ( tylko niewielki odsetek ludzi byłby w stanie sam zapolować na zwierzę by je zjeść, bobas instynktownie nie zaatakuje wiewiórki próbując ją zjeść).

na podstawie: wykładu Gary'ego Yourofusky sfilmowany na Uniwersytecie Georgia Tech w 2010 r.

1 komentarz:

zbieracz minimalista pisze...

Dobrze powiedziane! :)

Prześlij komentarz

 
;