sobota, 23 lipca 2011

6 głównych składników odżywczych - źródła roślinne

1. Białko - produkty sojowe, amarantus, komosa ryżowa, spirulina, chlorella, soczewica, groch, kasza, makaron, pieczywo (najlepiej razowe), orzechy i nasiona.
2. Żelazo - zielone warzywa liściaste, fasola, soczewica, tofu i inne wyroby sojowe, goji, glony, chleb pełnoziarnisty, nasiona dyni i słonecznika, orzechy, suszone owoce.
3. Wapń - ziarna sezamu, mleko i produkty mleczne, tofu (serek sojowy), zielone warzywa (szpinak, brokuły), rośliny strączkowe, brązowy ryż, wzbogacane mleko sojowe i ryżowe, migdały, pomidory, mielone skorupki jajek.
4. Cynk - soczewica, dynia, chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż, ziarna sezamu, orzechy, pieczarki, kiełki i otręby pszeniczne, ser parmezan, orzechy laskowe, ziemna, włoskie, żółtko, ciecierzyca, kiełki pszenicy.
5. Witamina B12 - produkty mleczne, jaja, pyłek pszczeli czyli kwiatowy, mleczko pszczele, pieczarki.
6. Witamina D - kiełki słonecznika, grzyby, produkty mleczne, zboża, margaryna roślinna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;