niedziela, 24 lipca 2011

29 superproduktów roślinnych dla zdrowia i urody

AWOKADO
Podobnie jak czekolada, to "wynalazek" Azteków i podobnie jak ona - nie można mu się oprzeć :)

Owoc awokado zawiera aż 20-30% - głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tzw "dobrego tłuszczu". Poza tym witaminy: B9, B6, K, E i C a także: karoteny, białko oraz sporo magnezu, wapnia i fosforu, potasu.

Avocado jest zatem dobre na: depresję, wyczerpanie organizmu (potas), na syndrom napięcia przedmiesiączkowego (wit B6), na się niedenerwowanie (wit E i B - kiedyś było takie piwo - też na się niedenerwowanie dobre ;)) też same witaminy na niepłodność u obu płci oraz impotencję.

Owoce awokado zalecane są ponadto osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe i kłopoty z trawieniem.

Awokado nie zawiera cholesterolu ani sodu. Awokado jest wysokokaloryczne - bardzo sycący owoc!

AMARANTUS
Wysokowartościowe białko!!!
1. Lizyna - jeden z ośmiu niezbędnych aminokwasów, które muszą być dostarczone z pożywieniem.
2. Żelazo - na niedokrwistość i miesiączkę
3. Wapń - na zęby i kości, zapobiega osteoporozie
4. Błonnik pokarmowy - na regularne wypróżnienia, zapobiega rakowi jelita grubego i odbytnicy.

BATATY
1. Beta koroten.
2. Potas.

Bataty zmniejszają apetyt.

BORÓWKA AMERYKAŃSKA
1. Pektyny - obniżenie cholesterolu, zapobieganie chorobom serca.
2. Witamina C - przeciwutleniacz, zapobieganie nowotworom, zapobieganie zatorom, na poprawę odporności, zapobieganie infekcjom wirusowym i bakteryjnym.
3. Potas.

BROKUŁY
1. Indole i sulforafen - ochrona przed różnymi typami nowotworów.
2. Beta karoten - przeciwutleniacz.
3. Witamina C - zapobieganie infekcjom.
4. Potas - równowaga wodno-elektrolitowa, prawidłowy rytm serca i ciśnienie.
5. Wapń i kwas foliowy - ochrona przed nowotworami.
6. Selen - zapobieganie udarowi mózgu i nowotworom.

BRUKSELKA
1. Sulforafen - zapobieganie nowotworom.
2. Indole - zapobieganie rakowi sutka i innym nowotworom.
3. Błonnik - na regularne wypróżnienia, zapobieganie rakowi jelita grubego i odbytnicy.
4. Witaminy C i E i beta karoten - przeciwutleniacze - zapobieganie chorobom serca i nowotworom.

CYTRYNA
1. Witamina C
2. Limonen - zapobieganie nowotworom.
3. Flawonoidy - wzmocnienie odporności, łagodzenie alergii, zapobieganie nowotworom.
4. Terpeny - regulacja syntezy cholesterolu, zapobieganie nowotworom.

CZEREŚNIE I WIŚNIE
1. kwas elagowy - zapobieganie nowotworom.

CZOSNEK
1. Allacyna (w świeżym czosnku) - działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
2. Siarczyn dwuallynowy - unieczynnianie działania substancji rakotwórczych, hamuje nowotwory.
3. Ajoene - obniżenie poziomu cholesterolu, działanie antyskrzepowe, poprawa krążenia.

DYNIA
1. Beta karoten.
2. Witamina C

Olej z nasion dyni jest źródłem cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych - ochrona przed rakiem prostaty.

FASOLA CZERWONA
1. Potas - odpowiednie ciśnienie, zapobieganie zawałowi serca.
2. Kwas foliowy - ochrona płodu przed wadami wrodzonymi, dorosłych - przed nowotworami i chorobami serca.
3. Żelazo
4. Białko
5. Błonnik - zapobieganie rakowi jelita grubego i odbytnicy, obniżenie poziomu cholesterolu.

Potrawy z fasoli warto łączyć z ryżem.

GROSZEK ZIELONY
1. Witamina C
2. Beta karoten.
3. Potas.
4. Błonnik.

KIEŁKI
dłuższy temat... :)

KUKURYDZA
1. Błonnik.
2. Potas.

LEN
1. Lignany - unieczynnianie estrogenów - zapobieganie powstawaniu guzów nowotworowych u kobiet.
2. Kwasy tłuszczowe omega-3 - zapobiega nowotworom. ochrona przed nadciśnieniem tętniczym krwi.

LUKRECJA
(Korzeń) zapobieganie nowotworom, wzmacnianie serca i śledziony, przeciwdziałanie bakteriom w jamie ustnej, powodującym próchnicę.

Nie stosować w nadmiarze - może powodować podwyższenie ciśnienia krwi, zatrzymanie wody w organizmie i spadek poziomu potasu.

MELASA
1. Wapń.
2. Potas.
3. Żelazo.

MIGDAŁY
1. Utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.
2. Witamina E - przeciwutleniacz, zapobieganie zawałowi.
3. Wapń - na zdrowe kości i zęby, prawidłowa praca serca i ciśnienie krwi.

MORELE
1. Beta karoten - ochrona przed nowotworami, przeciwutleniacz, przeciwdziałanie chorobie wieńcowej.
2. Potas - równowaga wodno-elektrolitowa organizmu, prawidłowy rytm serca, obniżenie ciśnienia krwi.
3. Bor - zapobieganie osteoporozie.
4. Żelazo - na anemię, zmęczenie i osłabienie, poprawia odporność.

OTRĘBY
1. Błonnik.
2. Witaminy z grupy B.
3. Obniżanie poziomu cholesterolu.
4. Unieczynnienie aktywnych estrogenów - zapobieganie nowotworom.

PIETRUSZKA
1. Poliacetyleny - ochrona przed nowotworami.
2. Kumaryna - zapobiega skrzepom, właściwości przeciwrakowe.
3. Flawonoidy - przeciwutleniacze.
4. Monoterpeny - przeciwutleniacze, walka z nowotworami, obniżenie poziomu cholesterolu.

ROZMARYN
1. Chinony - właściwości przeciwrakowe.
2. Poprawa pamięci.
3. Leczenie zawrotów głowy wynikające z zaburzeń funkcjonowania błonnika.

RZEPA
1. Beta karoten (liście)
2. Witamina C (liście)
3. Błonnik (korzeń) - na regularne wypróżnienia, zapobiega rakowi jelita grubego i odbytnicy.

SOCZEWICA
1. Błonnik - obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi - zapobieganie chorobom układu krążenia i cukrzycy; na regularne wypróżnienia i zapobieganie rakowi jelita grubego oraz odbytnicy.
2. Kwas foliowy - zapobieganie wadom wrodzonym, ochrona przed nowotworami i chorobami serca.
3. Żelazo - na niedokrwistość, zwiększenie odporności.
4. Miedź - zapobiega tworzeniu się skrzepów - zapobieganie udarowi mózgu i zawałowi serca.

SZPARAGI
1. Kwas foliowy - zapobieganie wadom wrodzonym, nowotworom szyjki macicy, jelita grubego i odbytnicy oraz chorobom serca.
2. Potas - równowaga wodno-elektrolitowa organizmu, prawidłowy rytm serca i ciśnienie krwi.
3. Zapobieganie zatrzymaniu wody w organizmie - np. na miesiączkę.

W starożytnych Chinach na zapalenie stawów i bezpłodność.

SZPINAK
1. Beta karoten - zapobieganie nowotworom i chorobie wieńcowej.
2. Kwas foliowy - zapobiega wadom wrodzonym, niektórym rodzajom raka i chorobie niedokrwiennej serca.
3. Potas - utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej, kontrola rytmu serca i ciśnienia krwi.
4. Witamina B6 - stymulacja systemu odpornościowego.
5. Żelazo - na niedokrwistość.
6. Wapń i magnez - budowa kości i zębów, regulacja ciśnienia krwi.

Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza - warto dodawać do szpinaku świeży sok z cytryny.

ŚLIWKI SUSZONE
1. Obniżenie poziomu cholesterolu, zapobieganie chorobom serca.
2. Poprawa perystaltyki jelit.
3. Zapobieganie nowotworom.
4. Zapobieganie chorobie niedokrwiennej serca.
5. Miedź - zapobiega tworzeniu się skrzepów.
6. Bor - pomaga kobietom w menopauzie utrzymać prawidłowy poziom estrogenów (na wchłanianie wapnia).

TOFU
1. Białko.
2. Wapń.
3. Fitoestrogeny - korzystny wpływ na gospodarkę hormonalną kobiet. Jednak w przeciwieństwie do syntetycznych hormonów, nie zwiększają ryzyka powstawania nowotworów; zapobieganie nowotworom u kobiet i mężczyzn.

TRUSKAWKI
1. Witamina C - na odporność, zapobieganie nowotworom.
2. Błonnik - na regularne wypróżnienia, zapobiega rakowi jelita grubego i odbytnicy.
3. Kwas elagowy - ochrona przed rakiem.

ŻURAWINA
1. Zapobieganie i wspomaganie w leczeniu infekcji dróg moczowych, zapobieganie nowotworom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;