środa, 25 maja 2011

W poszukiwaniu białka

Białka ze względu na wartość odżywczą dzieli się na:
pełnowartościowe - zawierają wszystkie aminokwasy niezbędne (egzogenne), we właściwych ilościach i proporcjach  - to białka pochodzenia zwierzęcego, zawarte w mleku, serze, jajach kurzych;
niepełnowartościowe - nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów lub zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, ale w niewystarczających ilościach - roślinne źródła białek.

Białko w diecie wegetariańskiej:
produkty mleczne: mleko, jogurt, sery
rośliny strączkowe: fasola, groch, soja, soczewica, bób
orzechy i nasiona oleiste: siemię lniane, słonecznikowe, sezamowe i pestki dyni
zboża: amarantus, żyto, pszenica, owies, ryż
produkty zbożowe: kasze, makarony
białko jaja kurzego

Ciekawostka! :)
Białko konopi. Większości osób konopie indyjskie nie kojarzą się raczej z potencjalnym źródłem białka, ale z narkotykiem - marihuaną. Z konopi indyjskich powstają również produkty żywnościowe, z tym, że ich specjalnej odmiany, która pozbawiona jest substancji psychoaktywnych, w które obfituje marihuana. Oto krotka charakterystyka walorów odżywczych konopi:
- stanowią źródło pełnowartościowego białka (zawiera wszystkie 23 aminokwasy). Charakteryzują się dużą zawartością takich aminokwasów jak: arginina, histydyna,
- 2/3 puli białek stanowią albuminy, zaś 1/3 globuliny.
Albuminy i globuliny, w przeciwieństwie do prolamin i glutelin, posiadają wyższą wartość biologiczną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;