1. Produkty moczopędne - seler, szparagi, marchew, liście mniszka lekarskiego.
2. Wapń
3. Olejek z wiesiołka dwuletniego.
Nie należy spożywać: sól kuchenna, kawa.
STOSOWANIE DOUSTNEJ ANTYKONCEPCJI
1. Cynk
2. Kwas foliowy
3. Witamina B6 i B12
4. Witamina C
5. Selen
6. Naturalne przeciwutleniacze, dieta niskotłuszczowa
Nie należy spożywać: alkohol (niszczy witaminy B w organizmie).
MENOPAUZA
1. Produkty sojowe
2. Herbata ginseng
3. Witamina E
4. Witamina B
5. Wapń
6. Dieta niskotłuszczowa.
PRZEROST PROSTATY
1. Selen (selen tracony jest podczas wydzielania nasienia) - całe ziarna zbóż, czosnek
2. Cynk
POPRAWA LIBIDO
1. Beta karoten - zielone, żółte i pomarańczowe owoce i warzywa.
2. Witamina B6 - całe ziarna zbóż, drożdże, soja, nie oczyszczony ryż, jaja, orzechy, awokado, melasa z trzciny cukrowej.
3. Cynk
4. Witamina E - zielone warzywa, całe ziarna zbóż, kiełki pszenicy, orzechy, soja.
PALENIE PAPIEROSÓW
1. Witamina C - pomarańcze, czerwona słodka papryka, truskawki (kwas elagowy - hamuje działanie rakotwórczych węglowodorów aromatycznych).
2. Beta karoten - brokuły, mango, szpinak, szczypiorek, natka pietruszki, koperek.
3. Witamina E
4. Selen
5. Witamina B12
6. Kwas foliowy
RAK SUTKA
1. Beta karoten i witamina C - zielone, żółte i pomarańczowe owoce i warzywa
2. Selen - kiełki pszenicy, czosnek, całe ziarna zbóż
3. Błonnik (obniżenie estrogenów) - otręby pszenne, kukurydziane, owsiane, brokuły, inne z rodziny krzyżowych (kalafior, brukselka, kapusta pekińska), soja.
OSTEOPOROZA
1. Wapń
2. Witamina D
Nie należy spożywać: kawa, alkohol, sól kuchenna, szczawiany (szczaw, rabarbar, szpinak, boćwina, czekolada, kakao, herbata).
DLA SENIORÓW
1. Witamina A
2. Witamina B1
3. Witamina B2
4. Witamina B6 (odporność organizmu)
5. Witamina B12
6 Witamina C (przeciwutleniacz)
7. Witamina D
8. Błonnik
9. Selen - czosnek, cebula, brokuły
10. Wapń
DLA SENIORÓW
1. Witamina A
2. Witamina B1
3. Witamina B2
4. Witamina B6 (odporność organizmu)
5. Witamina B12
6 Witamina C (przeciwutleniacz)
7. Witamina D
8. Błonnik
9. Selen - czosnek, cebula, brokuły
10. Wapń
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz