Składniki:
4 kromki chleba opieczonego w tosterze
1/2 kg dyni (waga przed obraniem) - wiadomo, że zostanie jeszcze na potem ;)
twaróg, np. tłusty Łaciate
rukola
1 szklanka soku pomarańczowego
2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
1 łyżka miodu
oliwa
masło do posmarowania chleba
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Zaczynam od nastawienia syropu, bo gotuje się dość długo.
Obieram dynię, wybieram pestki i miąższ - to wyrzucam. Kroję dynię w kosteczkę. Wrzucam do miski, solę i skrapiam oliwą, mieszam. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wrzucam kosteczki z dyni, piekę na 8 przez ok. 45 minut.
Ciemny chleb podpiekam w tosterze. Smaruję masłem, układam na kromeczkach twaróg, następnie upieczoną dynię i rukolę. Wszystko polewam przepysznym syropem. Posypuję świeżo zmielonym czarnym i kolorowym pieprzem oraz solą.
Autor przepisu: www.kwestiasmaku.com
Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz