środa, 19 października 2011

Coś więcej niż tosty - to dynia dnia! ;)

Składniki:
4 kromki chleba opieczonego w tosterze
1/2 kg dyni (waga przed obraniem) - wiadomo, że zostanie jeszcze na potem ;)
twaróg, np. tłusty Łaciate
rukola
1 szklanka soku pomarańczowego
2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
1 łyżka miodu
oliwa
masło do posmarowania chleba
sól morska i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Zaczynam od nastawienia syropu, bo gotuje się dość długo.

Obieram dynię, wybieram pestki i miąższ - to wyrzucam. Kroję dynię w kosteczkę. Wrzucam do miski, solę i skrapiam oliwą, mieszam. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wrzucam kosteczki z dyni, piekę na 8 przez ok. 45 minut.

Ciemny chleb podpiekam w tosterze. Smaruję masłem, układam na kromeczkach twaróg, następnie upieczoną dynię i rukolę. Wszystko polewam przepysznym syropem. Posypuję świeżo zmielonym czarnym i kolorowym pieprzem oraz solą.

Autor przepisu: www.kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;