piątek, 27 stycznia 2012

Zupa z pora (czyli chleb na wakacjach)















Składniki:
0,5-1 por
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 szklanki wody (krem), 4 szklanki (polecam! - rzadszy krem)
2 warzywne kostki rosołowe (lub lepiej - 4 łyżki suszonych warzyw)
4 łyżki masła lub oliwy (do smażenia)
4 kromki chleba (na grzanki)
2 łyżki posiekanej pietruszki lub innej zieleniny (do posypania)
ew. 2 łyżki tartego, żółtego sera (do posypania)
2 łyżki tymianku
szczypta kolorowego pieprzu

Przygotowanie:
Wstawić bulion. Pokroić warzywa - pora na plasterki, cebulę w kosteczkę, czosnek poszatkować lub przeprasować. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucać kolejno cebulę, pora, czosnek. Pod koniec smażenia dodać tymianek i pieprz.

W międzyczasie chleb kroimy w kosteczkę na grzanki. Po zrzuceniu warzyw do garnka, na patelnię wrzucamy chleb na grzanki (na suchej patelni lub z dodatkiem masła).

Z garnka odlać kubek bulionu (kontrola gęstości). Do reszty bulionu w garnku dodać podsmażone warzywa. Potraktować blenderem. Dodać resztę bulionu z kubka, przemieszać, ew. dodać szklankę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta.

Na talerzach posypujemy zupę zieleniną (i ew. serem) dekorujemy grzankami. Pałaszujemy z apetytem! :)

1 komentarz:

Anna pisze...

marzenie...

Prześlij komentarz

 
;