czwartek, 29 marca 2012

Gulasz warzywny (ratatuille)




















Składniki:
1 cukinia
1 papryka
2 cebule
5 pieczarek
1 pomidor
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki tymianku
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz
kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia

do podania: 1 kubeczek gęstej śmietany, świeży koperek, razowy chleb

Sposób wykonania:
Kroimy warzywa: cebulę na ósemki, pieczarki na półplasterki, cukinię na grube półplasterki, paprykę na  dwucentymentrowe kwadraty. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy osobno kolejno, a potem wrzucamy razem do garnka: cebulę, pieczarki, cukinię, paprykę, pomidor świeży. Wlewamy do garnka pomidory z puszki, dodajemy przyprawy. Mieszamy delikatnie i podgotowujemy  5 minut. Podajemy z ciemnym chlebem, śmietaną i koperkiem.

1 komentarz:

Anna pisze...

sama radość życia

Prześlij komentarz

 
;