wtorek, 12 czerwca 2012

Tajski kociołek

UWAGA! Danie łatwo ulega "rozciapkaniu", dlatego ważna jest kolejność dodawania warzyw i nie gotowanie zbyt długo.

Składniki:
1/2 szklanki ciecierzycy (miara przed ugotowaniem)
1/4 szklanki soczewicy
garstka fasolki szparagowej
kilka kwiatów kalafiora
1-2 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1-2 marchewki
gęsta śmietana
koperek

przyprawy (można użyć tylko wybranych z grupy w dowolnych proporcjach):
2 łyżki mieszanki przypraw Curry (Kotanyi lub po prostu curry) - najważniejsza przyprawa dania!
papryka słodka
chilli
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie
ew. kostka warzywna do kociołka
sól

Wykonanie:
Wieczór wcześniej namaczamy ciecierzycę na noc.
Następnego dnia gotujemy ciecierzycę ok. 2 godzin aż do zredukowania wody. Następnie dolewamy 2-3 szklanki wody, dorzucamy soczewicę i gotujemy dalej, dorzucając kolejne przesmażone składniki.

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy do kociołka. Marchewkę kroimy na półsłupeczki, ziemniaki na małą kosteczkę - podsmażamy i dorzucamy do kociołka.

Po ok. 20 minutach dorzucamy fasolkę (poprzecinana na pół) i kalafior oraz wszystkie przyprawy Gotujemy jeszcze 6 minut.

Podajemy w miseczkach z kleksem gęstej śmietany przyprószonej chilli i posiekanym koperkiem.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;