czwartek, 4 października 2012

Obiad po meksykańsku




















Składniki:
1 puszka Bonduelle - Czerwona fasola z kukurydzą
1 cebula
1 pomidor
ew. 2 plasterki żółtego sera
3 gałązki natki pietruszki

Składniki na sos:
2 łyżeczki miodu o neutralnym smaku (np. spadziowego)
4-6 łyżeczek musztardy
1 łyżeczka oleju lnianego (lub oliwy z oliwek)

przyprawy do sosu:
czerwona papryka, papryczka chilli, kminek, 5 goździków (zmiażdżonych w pył w moździerzu), cynamon, bazylia, Podlaska przyprawa do dań z fasoli (jak nie ma, to chociaż kolendra)

Sposób przygotowania:
1. W rondelku podsmażam na małej ilości oliwy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
2. Do podsmażonej cebuli wrzucam całą zawartość puszki. Trzymam na ogniu ciągle mieszając aż się zagotuje. Pozostawiam na małym ogniu.
3. Dodaję pokrojonego w kosteczkę pomidora, ser i poszatkowaną pietruszkę. Mieszam wszystko aż się pięknie połączy.

Zajadać z brązowym ryżem lub zawinięty w placek tortilli. Koniecznie z dodatkiem aromatycznego sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;