Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
czwartek, 4 października 2012
dania główne,
fasola,
kuchnia wegetariańska,
odzwyczajanie od mięsa,
przepisy wegetariańskie
Obiad po meksykańsku
Składniki:
1 puszka Bonduelle - Czerwona fasola z kukurydzą
1 cebula
1 pomidor
ew. 2 plasterki żółtego sera
3 gałązki natki pietruszki
Składniki na sos:
2 łyżeczki miodu o neutralnym smaku (np. spadziowego)
4-6 łyżeczek musztardy
1 łyżeczka oleju lnianego (lub oliwy z oliwek)
przyprawy do sosu:
czerwona papryka, papryczka chilli, kminek, 5 goździków (zmiażdżonych w pył w moździerzu), cynamon, bazylia, Podlaska przyprawa do dań z fasoli (jak nie ma, to chociaż kolendra)
Sposób przygotowania:
1. W rondelku podsmażam na małej ilości oliwy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
2. Do podsmażonej cebuli wrzucam całą zawartość puszki. Trzymam na ogniu ciągle mieszając aż się zagotuje. Pozostawiam na małym ogniu.
3. Dodaję pokrojonego w kosteczkę pomidora, ser i poszatkowaną pietruszkę. Mieszam wszystko aż się pięknie połączy.
Zajadać z brązowym ryżem lub zawinięty w placek tortilli. Koniecznie z dodatkiem aromatycznego sosu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz