środa, 4 listopada 2020

Pasztet z czerwonej soczewicy



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
ew. 1 korzeń pietruszki
1/2 korzenia selera
1 jajko
1/2 szklanki pestek dyni
sól
pieprz
czerwona papryka słodka (przyprawa)
papryka ostra (pieprz cayene)
lubczyk suszony (lub świeży)
curry lub kurkuma
masło klarowane do smażenia
 
Wykonanie
1. W garnku gotuję soczewicę do dużej miękkości 
2. Pestki dyni podprażam na suchej patelni
3. Warzywa trę na dużych oczkach
4. Na patelni rozgrzewam masło i smażę najpierw cebulę, następnie dodaję warzywa i na koniec zmiażdżony czosnek
5. Odlewam soczewicę, dodaję podsmażone warzywa, przyprawy, jajko i połowę pestek z dyni. Mieszam.
6. Foremkę smaruję masłem i bułką tartą, wlewam masę, posypuję na wierzchu drugą połową pestek. Piekę w piekarniku ok. 45 minut


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;