wtorek, 24 maja 2011

Zupa z groszku




















Składniki:
puszka zielonego groszku,
0,5 litra wody,
ząbek czosnku,
czubata łyżka przyprawy warzywnej,
pieprz,
gałka muszkatołowa
koperek
chleb (i masło) na grzanki

Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlewamy wodę i przyprawę warzywną, zagotowujemy. Blenderem miksujemy odcedzony groszek z czosnkiem, a następnie wlewamy tę masę do wody. Gotujemy trochę, na koniec doprawiamy pieprzem i gałką.


Zupę krem podajemy z grzankami, posypaną koperkiem. Jeżeli chcemy, by zupa nie miała konsystencji kremu, zamiast 2 szklanek wody, gotujemy 4 szklanki.

2 komentarze:

Anna pisze...

Groszek kojarzy mi się z dzieciństwem.Przy tej zupie czuję się jak księżniczka z bajki....

Anna pisze...

zmysłowa księżniczka na ziarnku grochu ...

Prześlij komentarz

 
;