wtorek, 24 maja 2011

Penne z pomidorowo-pieczarkowym sosem





Składniki:
200 g makaronu penne
1 puszka pomidorów
5 pieczarek
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1/3 szklanki śmietany
60 g sera żółtego
natka pietruszki
oregano
bazylia
papryka czerwona słodka i ostra
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Makaron wsypuję do wrzącej osolonej wody z kapką oleju. Makaron się gotuje, a w tym czasie ja...
pokrojone pieczarki podsmażam na patelni. Do nich dodaję pokrojoną cebulę. Następnie czosnek.
Gdy wszystko się ładnie zarumieni, dodaję pomidory (np. pomidory krojone Podravka), i ewentualnie odrobinę wody. Redukuję sos przez jakieś 5 min. Dodaję płynną śmietanę. Po wyłączeniu gazu dorzucam natkę pietruszki.

Startym żółtym serem posypuję danie już talerzu.
Na szczyt listek pietruchy i smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;