pizza wegetariańska |
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanka mleka
1/2 opakowania drożdży
olej (co najmniej 3 łyżki)
15 dag (plasterków) sera
2-3 małe pieczarki
1 mała cebula
6 paseczków papryki
20 ziarenek kukurydzy
6 sztuk oliwek
przyprawy: bazylia, oregano, papryka, pieprz i sól
keczup do polania
na sos:
4 łyżki przecieru pomidorowego
przyprawy: papryka, pieprz, bazylia itp.
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
zacier:
Podgrzać mleko. Do 2 łyżek mąki wlać troszkę mleka i pokruszone drożdże. Zgnieść łyżką grudki. Pozostawić aż urośnie jakieś 15-20 minut.
ciasto:
Wymieszać zacier z resztą mąki. Dolać resztę mleka. Posolić. Wymieszać łyżką. Wyrzucić na blat posypany mąką. Polać ręce olejem i ugniatać, wyrabiać ciasto na pizzę. Ewentualnie polewać troszkę w międzyczasie olejem.
Rozwałkować lub rozgnieść rękami w blasze, pozostawiając grubsze boczki. W boczki zawinąć żółty ser.
Na cieście ułożyć szczelnie żółty ser.
farsz:
Ser posmarować sosem pomidorowym. Poukładać składniki - suche pieczarki, oregano, papryka, kukurydza, cieniuteńko pokrojona cebula, oliwki.
Piec 15-20 minut w piekarniku ustawionym na "6" (wyjmujemy jak boczki są pięknie rumiane).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz