niedziela, 5 lutego 2012

Jajecznica na wykopkach

...czyli poje z nami kartoflów to sie rozbendzie ;D


Składniki:
1 ziemniak
1/2 cebuli
1 jajko
2 grube plastry żółtego sera
2 łyżki pietruszki
2 łyżki kiełków fasoli Mung
1 łyżka sezamu
ew. łyżka siemienia lnianego (może być mielone)
sól, pieprz
olej + masło do smażenia
ew. chleb i pomidory jako dodatek.

Wykonanie:
Ziemniaka obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy ziemniaka. Jak się zarumieni (ale jeszcze potrzebuje chwilkę), dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Jak cebula i ziemniak jest już gotowy, wbijamy jajko i jednocześnie dorzucamy ser pokrojony w kostkę. Solimy i pieprzymy. Kilka sekund i gotowe. Na talerzu posypujemy pietruszką, kiełkami, sezamem i siemieniem lnianym.

Można jeść z dodatkiem pomidorów i chleba, ale i bez tego dobrze smakuje :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;