Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
piątek, 1 lutego 2013
kuchnia wegetariańska,
przepisy wegetariańskie,
zupy
Cebulanka - zupa cebulowa
Składniki
2 duże cebule
2 ziemniaki
1 litr wody
składniki na wywar warzywny, czyli świeża włoszczyzna lub 1 łyżka suszonej włoszczyzny i łyżka przyprawy do rosołu lub 2 kostki warzywne
masło do smażenia
2 kromki na osobę razowego chleba
pietruszka - natka do posypania
ew. żółty ser do posypania
Sposób przygotowania
Od sposobu podsmażenia cebuli zależy smak późniejszej zupy, więc żadnego smażenia do brązowości, bo zupa będzie gorzka!
1. Gotuję wywar warzywny z ziemniakami aż do ich miękkości
2. Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na maśle na małym ogniu na słodko
3. Cebulę wrzucam do wywaru i miksuję blenderem ręcznym do konsystencji niezbyt gęstej, kremowej zupy.
4. Przygotowuję grzanki: chleb kroję na kosteczkę i wrzucam na patelnię z odrobiną masła.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz