piątek, 1 lutego 2013

Cebulanka - zupa cebulowa




















Składniki
2 duże cebule
2 ziemniaki
1 litr wody
składniki na wywar warzywny, czyli świeża włoszczyzna lub 1 łyżka suszonej włoszczyzny i łyżka przyprawy do rosołu lub 2 kostki warzywne
masło do smażenia
2 kromki na osobę razowego chleba
pietruszka - natka  do posypania
ew. żółty ser do posypania

Sposób przygotowania

Od sposobu podsmażenia cebuli zależy smak późniejszej zupy, więc żadnego smażenia do brązowości, bo zupa będzie gorzka!

1. Gotuję wywar warzywny z ziemniakami aż do ich miękkości
2. Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na maśle na małym ogniu na słodko
3. Cebulę wrzucam do wywaru i miksuję blenderem ręcznym do konsystencji niezbyt gęstej, kremowej zupy.
4. Przygotowuję grzanki: chleb kroję na kosteczkę i wrzucam na patelnię z odrobiną masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;