czwartek, 4 kwietnia 2013

Marchewka z zmieniakami




















Składniki:
(na 1 porcję)

3 ziemniaki
3 marchewki
2-3 łyżki białej mąki
1 łyżka siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieram, kroję, gotuję do miękka.
2. Marchew obieram, kroję w kosteczkę, zalewam wodą i gotuję w oddzielnym garnku.
3. Mąkę rozprowadzam w szklance zimnej wody. Siemię mielę w młynku do kawy.
4. Po ok. 25 min. dolewam mąkę do garnka z marchewką, ciągle mieszając, by sos uzyskał konsystencję rzadkiej zawiesiny.
5. Ziemniaki odlewam, gniotę, polewam marchewką z sosem, posypuję siemieniem lnianym (Uwaga! Ważne, by siemię  miało jak najmniejszy kontakt z wysoką temperaturą).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;