sobota, 25 maja 2013

Ziemniaczki rozkminione inaczej




















Składniki:
(na 2 osoby)

4 ziemniaki
2 cebule
1 czosnek
3 cieniuteńkie plasterki żółtego sera lub ser tarty
1 łyżka kminku mielonego lub całego
2 łyżki oliwy
5 cieniutkich plasterków masła

Wykonanie:
1. Ziemniaki kroję na szóstki, cebulę na pół nie obierając jej, czosnkowi ścinam czubek.
2. Warzywa w misce posypuję kminkiem i polewam oliwą. Mieszam.
3. Wyrzucam na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Cebulę i czosnek przykrywam płatkami masła.
4. Ustawiam piekarnik na max i piekę ok. 50 minut (aż ziemniaki będą gotowe).
5. Wyjmuję blachę, obkładam ziemniaki serem. Wkładam do piekarnika i piekę jeszcze 5 minut w niskiej temperaturze (można też już całkiem wyłączyć).

Podaję z majonezem lub posypane rozmarynem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;