Nie w moim stylu są dania złożone z tak wielu składników. Szczególnie, jeśli mają stanowić podstawę codziennego menu. Ale - od święta można sobie pozwolić na taką sałatkę! Szczególnie, że bardzo smakuje gościom ;)
Składniki:
1/2 kostki sera feta
5 plastrów żółtego sera
3 jajka ugotowane na twardo
3 pomidory
2 ogórki gruntowe
1/2 główki sałaty masłowej lub kapusty pekińskiej
garść kaparów
dressing
2 łyżki musztardy
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
świeżo zmielony czarny pieprz
dodatkowo
kilka bagietek
masło
czosnek
Wykonanie:
1. Fetę kroję na małą kosteczkę, Gołdę na plastry a potem wąskie paseczki, jajka na półćwiartki, pomidory takoż samo, ogórki na półplasterki.
2. Z masła i przeciśniętego przez praskę czosnku robię masełko czosnkowe i smaruję nim kromki bagietki. Wstawiam do piekarnika na ok. 15 min.
3. Sałatkę posypuję pieprzem i polewam dressingiem.
Uwaga! Sałatka nie smakuje dobrze na drugi dzień, więc lepiej przyrządzić porcję do zjedzenia na raz.
Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz