sobota, 10 sierpnia 2013

Letnia owsianka




















Składniki:
2 łyżki płatków orkiszoych/żytnich/owsianych...
(ważne, by nie były błyskawiczne)
1 łyżka rodzynek
2 łyżki siemienia lnianego
2 migdały
kilka listków świeżej mięty
1 szklanka wody
sezonowe owoce

Wykonanie:
1.  (ew. Płatki prażę przez chwilę w garnuszku). Zalewam wodą, dodaję rodzynki i zmiażdżone nożem na desce migdały. Gotuję na małym ogniu ok. 30 minut.
2. Kiedy zostanie już tylko troszkę płynu, a płatki są rozgotowane zdejmuję garnek z ognia. Mielę siemię. Przykrywam garnek i zostawiam na 5 minut.
3. Przekładam do miseczki. Dodaję owoce. Posypuję siemieniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;