piątek, 20 maja 2011

Fasolka po bretońsku















Składniki:

350 g fasoli białej Jaś,
cebula,
opakowanie pomidorów w puszce,
pietruszka natka

koper włoski
zioła do fasoli
majeranek
rozmaryn,
bazylia,
słodka papryka
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Zalewamy wodą fasolę i zostawiamy do namoczenia na noc (100 g fasoli na ok. 400 ml wody).
2. Zmieniamy wodę i gotujemy ok. 2 godz. Jak zagotuje się woda po raz pierwszy zbieramy łyżką szumowiny, zmieniamy wodę i kontynuujemy gotowanie.
3. Po upływie godziny dodajemy poszatkowaną cebulę i łyżeczkę kopru włoskiego.
4. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Gotujemy jeszcze jakiś czas aż sos zgęstnieje.
5. Po wyłączeniu gazu dodajemy poszatkowaną pietruszkę.

2 komentarze:

adm pisze...

nie wiem co mam zrobić z sosem :/
wymieszać go potem z zdcedzoną fasolą?

zbieracz minimalista pisze...

tym razem robię bez cebuli bo coś zgniła :)

Prześlij komentarz

 
;