wtorek, 4 października 2011

Ciasto marchewkowe

                                                                   ciasto marchewkowe





Składniki:
4 jaja
2 szklanki mąki
1 szklanki cukru (może być brązowy)
cała szklanka i jedna czwarta oleju
2 szkalnki starkowanej marchewki - grube oczka
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu
bakalie

Wykonanie:
Jajka ucieram z cukrem. Potem do tego stopniowo dodaję mąkę. Mieszam, potem stopniowo olej. Kolejno marchewka, a następnie soda, proszek, cynamon, bakalie (rodzynki lepiej obtoczyć w mace bo opadają w dół).

Piekę 30-45 min. W międzyczasie sprawdzam nożem, ew. zmniejszam temperature po ok. 25 minutach.

Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem. Podobno smaczne jest to ciasto z makiem (Jak wystygnie, przekroić na pół i dodać między polówkami mak.)

przepis od Iwonki ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;