poniedziałek, 3 października 2011

Brokuł przewiązany wstążką




Co to jest - zielone, podsmażone i tuczy? ;)

Składniki (porcja na 2 osoby):
4 gniazdka makaronu wstążki
1/2 brokuła
1/2 sera błękitnego Lazur
1/2 dużej śmietany żółtej w płynie
1 łyżka masła
sól, świeżo zmielony pieprz czarny i kolorowy
ew. natka pietruszki

Sposób wykonania:
Makaron gotuję al dente (7 minut), w tym samym czasie gotuję na parze podzielonego brokuła. Na rozgrzanej patelni rozpuszczam masło, wrzucam odcedzony makaron, mieszam. Dorzucam ugotowanego brokuła oraz kawałki sera. Zalewam wszystko śmietaną i mieszam, rozgniatając mniejsze kawałki brokuła, w celu pięknego zazielenienia sosu.

W momencie uzyskania odpowiedniej gęstości sosu, danie jest gotowe. Na talerzu posypuję poszatkowaną pietruchą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;