Składniki:
1/2 cukinii
1/2 bakłażana
1/2 żółtej papryki
2 cebule (1 biała, 1 czerwona)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżki świeżego rozmarynu
oraz Sos musztardowo-balsamiczny
8 pomidorków wonogronowych
garstka rukoli
Wykonanie:
Pomidorki zostają surowe do podania na koniec!
Warzywa kroję na dość spore kawałki (inaczej się rozciapkają!). Cukinia i bakłażan w grube słupy, papryka na kwadraty, cebula na szóstki. Rozmaryn szatkuję.
Do szklanki wlewam oliwę, dodaję zmiażdżony czosnek - mieszam.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wkładam wszystkie warzywa, równomiernie je rozkładając. Polewam warzywa oliwą z czosnkiem.
Wstawiam blachę do piekarnika na 8 (u mnie max) na jakieś 45 minut.
W międzyczasie przygotowuję Sos musztardowo-balsamiczny
Na talerzu układam upieczone warzywa, otulam je listkami rukoli, dekoruję pomidorkami, polewam sosem balsamicznym. Podaję z ciemnym pieczywem.
Przepis zaczerpnięty "Z kuchennej półeczki. Kuchnia wegetariańska" - Jenny Stacey, 2004
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz