czwartek, 20 października 2011

Pieczone warzywa z sosem balsamicznym

Podana ilość wypełnia jedną blachę. Zważywszy, że używam połówek warzyw, z reguły następnego dnia robię powtórkę. Można też zrobić z dwukrotnych ilości. Warto wtedy pamiętać o podwójnej ilości sosu.














Składniki:
1/2 cukinii
1/2 bakłażana
1/2 żółtej papryki
2 cebule (1 biała, 1 czerwona)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżki świeżego rozmarynu
oraz Sos musztardowo-balsamiczny

8 pomidorków wonogronowych
garstka rukoli

Wykonanie:
Pomidorki zostają surowe do podania na koniec!

Warzywa kroję na dość spore kawałki (inaczej się rozciapkają!). Cukinia i bakłażan w grube słupy, papryka na kwadraty, cebula na szóstki. Rozmaryn szatkuję.

Do szklanki wlewam oliwę, dodaję zmiażdżony czosnek - mieszam.

Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wkładam wszystkie warzywa, równomiernie je rozkładając. Polewam warzywa oliwą z czosnkiem.

Wstawiam blachę do piekarnika na 8 (u mnie max) na jakieś 45 minut.

W międzyczasie przygotowuję Sos musztardowo-balsamiczny

Na talerzu układam upieczone warzywa, otulam je listkami rukoli, dekoruję pomidorkami, polewam sosem balsamicznym. Podaję z ciemnym pieczywem.

Przepis zaczerpnięty "Z kuchennej półeczki. Kuchnia wegetariańska" - Jenny Stacey, 2004

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;