Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
czwartek, 14 czerwca 2012
kuchnia wegetariańska,
przepisy wegetariańskie,
śniadania i kolacje
Chleb razowy
Składniki:
1/2 kg mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba
Lubella (lub np. mąki razowej chlebowej)
12g świeżych drożdży
350ml ciepłej wody
szczypta soli
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Przykrywamy sciereczką i pozostawiamy na 15 minut, aby urosło.
Blachę smarujemy olejem. Proponuję chlebowe bułeczki - formujemy kuleczki i układamy na blasze.
Odstawiamy na 30-40 min w ciepłe miejsce (podwojenie objętości).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 30-35 minut.
Najlepiej smakuje z masełkiem czosnkowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz