Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
wtorek, 20 listopada 2012
kuchnia wegetariańska,
poduszka dla brzuszka,
przepisy wegańskie,
przepisy wegetariańskie,
śniadania i kolacje
Kleik ryżowy congee
Składniki:
2 łyżki ryżu
5-6 razy więcej wody
1 mała marchew
sól
Przygotowanie:
Ryż mielę, ale nie na pył, w młynku do kawy. Wsypuję do garnka i chwilę prażę mieszając drewnianą łyżką. Zalewam zimną wodą, dodaję szczyptę soli i gotuję na małym ogniu do uzyskania konsystencji kleiku (wg tradycyjnego przepisu ma to być 4-6 godzin, ale dzięki zmieleniu ziaren, kleik tworzy się szybciej). Po około 45 min dodaję startą marchewkę i dalej gotuję.
Podobno im dłużej congee się gotuje, tym większa jest jego moc.
Przy gorączce i stanach nadmiernego rozgrzania organizmu, ryżu przed gotowaniem nie należy prażyć.
Rozgrzewające organizm congee: ryż + imbir
Reumatyzm, nawilżenie jelit: ryż + ziarna sezamu
Źródło: Paul Pitchford - Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu, Galaktyka, Łódź 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz