wtorek, 20 listopada 2012

Kleik ryżowy congee




















Składniki:

2 łyżki ryżu
5-6 razy więcej wody
1 mała marchew
sól

Przygotowanie:

Ryż mielę, ale nie na pył, w młynku do kawy. Wsypuję do garnka i chwilę prażę mieszając drewnianą łyżką. Zalewam zimną wodą, dodaję szczyptę soli i gotuję na małym ogniu do uzyskania konsystencji kleiku (wg tradycyjnego przepisu ma to być 4-6 godzin, ale dzięki zmieleniu ziaren, kleik tworzy się szybciej). Po około 45 min dodaję startą marchewkę i dalej gotuję.

Podobno im dłużej congee się gotuje, tym większa jest jego moc.
Przy gorączce i stanach nadmiernego rozgrzania organizmu, ryżu przed gotowaniem nie należy prażyć.

Rozgrzewające organizm congee: ryż + imbir
Reumatyzm, nawilżenie jelit: ryż + ziarna sezamu

Źródło: Paul Pitchford - Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu, Galaktyka, Łódź 2010

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;