środa, 21 listopada 2012

Kartoflanka z brukwią




















Składniki:
2-4 ziemniaki
1 brukiew
1/2  marchewki
1/2 pietruszki
1/4 selera
1 cebula
10 pieczarek
1/2 szklanki mleka sojowego/ ryżowego/ mleczka kokosowego etc.
6 kromek chleba na grzanki
natka pietruszki

warzywno-ziołowa przyprawa do potraw
wysokowitaminowa posypka do kanapek i in. dań
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
chilli, curry

Sposób przygotowania:
1. Warzywa, oprócz pieczarek, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, przesmażyć na oleju, wrzucić na nią wszystkie warzywa i chwilę smażyć.
2. Posolić, wrzucić liść i ziele, nalać tyle wody, by lekko przykryła warzywa i gotować do ich miękkości (ok.30 minut).
3. Wyciągnąć zioła. Resztę zblendować. Następnie przetrzeć zupę na sicie.
4. Postawić garnek z powrotem na gaz - teraz uzupełniamy wodę, ew. wlewamy mleko i doprawiamy. Z curry i chilli nie przesadzamy.

Pieczarki kroimy na plasterki (nie na drobno!) i przesmażamy na złoto na oleju. Grzanki (np. posmarowane masłem i czosnkiem) prażymy na suchej patelni, natkę siekamy.


Na podstawie przepisu z: www.icantbelieveitsvegan-veganstories.blogspot.com

Zamiast brukwi, można spróbwać z kalarepką albo rzepą lub zamiast nich dodać po prostu więcej ziemniaków.

2 komentarze:

Anna pisze...

mile solidna

Marta pisze...

Taka chłopska ;D

Prześlij komentarz

 
;