sobota, 1 grudnia 2012

Orkiszowa miseczka




















Składniki:

2 łyżki płatków orkiszoych
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka rodzynek
1 szklanka wody
2 migdały
2 łyżki dżemu z borówki (lub innego)
ew. 1 łyżka musu migdałowego
ew. listek świeżej mięty do dekoracji

Wykonanie:

Płatki prażę przez chwilę w garnuszku. Zalewam wodą, dodaję rodzynki i zmiażdżone nożem na desce migdały. Gotuję na małym ogniu ok. 30 minut.

Kiedy zostanie już tylko troszkę płynu, a płatki są rozgotowane zdejmuję garnek z ognia. Mielę siemię. Przykrywam garnek i zostawiam na 5 minut.

Przekładam do miseczki. Dodaję mus migdałowy i dżem. Posypuję siemieniem. Gotowe! :)

By uniknąć rutyny, można stosować zamiennie inne płatki, np. żytnie, owsiane. Zamiast migdałów dodawać inne rodzaje orzechów i inne dżemy. Orkisz jest najlepszy na różnorodne problemy z trawieniem i stany zapalne jelit.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;