Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
sobota, 1 grudnia 2012
kuchnia wegetariańska,
melasa,
na wzmocnienie,
orkisz,
poduszka dla brzuszka,
przepisy wegańskie,
przepisy wegetariańskie,
siemię lniane,
śniadania i kolacje
Orkiszowa miseczka
Składniki:
2 łyżki płatków orkiszoych
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka rodzynek
1 szklanka wody
2 migdały
2 łyżki dżemu z borówki (lub innego)
ew. 1 łyżka musu migdałowego
ew. listek świeżej mięty do dekoracji
Wykonanie:
Płatki prażę przez chwilę w garnuszku. Zalewam wodą, dodaję rodzynki i zmiażdżone nożem na desce migdały. Gotuję na małym ogniu ok. 30 minut.
Kiedy zostanie już tylko troszkę płynu, a płatki są rozgotowane zdejmuję garnek z ognia. Mielę siemię. Przykrywam garnek i zostawiam na 5 minut.
Przekładam do miseczki. Dodaję mus migdałowy i dżem. Posypuję siemieniem. Gotowe! :)
By uniknąć rutyny, można stosować zamiennie inne płatki, np. żytnie, owsiane. Zamiast migdałów dodawać inne rodzaje orzechów i inne dżemy. Orkisz jest najlepszy na różnorodne problemy z trawieniem i stany zapalne jelit.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz