Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
niedziela, 9 grudnia 2012
dania główne,
kuchnia wegetariańska,
przepisy wegetariańskie,
ziemniaki
Pieczone ziemniaki na dzika-bejbika (czyli w paseczki)
Składniki:
(na 2 osoby)
15 małych ziemniaków dobrego gatunku
15 półplasterków masła (może być czosnkowe)
ew. 2 cebule
drewniana łyżka!!
przyprawa do ziemniaków
ew. sól
ew. świeże listki tymianku
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki porządnie szoruję szczoteczką.
2. Każdy ziemniak układam na łyżce i na niej kroję w cienkie plasterki, każdy nie do końca przekrajając
3. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
4. Układam na blasze ziemniaki, na każdym plasterek masła, a na to szczypta przyprawy do ziemniaków.
5. Cebuli nie obieram. Przekrajam "w kwiatek" - na cztery nie do końca przekrajając. Kładę na blasze.
6 Piekę wszystko bitą godzinę (jak większe ziemniaki to nawet dłużej).
7. Podaję przyozdobione świeżym tymiankiem.
Doskonale smakuje z sałatką a' la gyros
Zmodyfikowany przepis z: www.polkazprzyprawami.blox.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz