niedziela, 9 grudnia 2012

Pieczone ziemniaki na dzika-bejbika (czyli w paseczki)




















Składniki:
(na 2 osoby)

15 małych ziemniaków dobrego gatunku
15 półplasterków masła (może być czosnkowe)
ew. 2 cebule
drewniana łyżka!!

przyprawa do ziemniaków
ew. sól
ew. świeże listki tymianku

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki porządnie szoruję szczoteczką.
2. Każdy ziemniak układam na łyżce i na niej kroję w cienkie plasterki, każdy nie do końca przekrajając
3. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
4. Układam na blasze ziemniaki, na każdym plasterek masła, a na to szczypta przyprawy do ziemniaków.
5. Cebuli nie obieram. Przekrajam "w kwiatek" - na cztery nie do końca przekrajając. Kładę na blasze.
6 Piekę wszystko bitą godzinę (jak większe ziemniaki to nawet dłużej).
7. Podaję przyozdobione świeżym tymiankiem.

Doskonale smakuje z sałatką a' la gyros

Zmodyfikowany przepis z: www.polkazprzyprawami.blox.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;