środa, 5 grudnia 2012

Zielona groszówka




















Składniki:
1 mała garstka mrożonego groszku
2 ziemniaki
1 marchew
1 mała pietruszka
1/4 selera
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
bazyliowe pesto
5-8 listków świeżej bazylii
ew. kilka listków świeżej mięty
2 łyżki oliwy
4 szklanki wody

1 łyżka suszonej włoszczyzny
1 łyżka przypraw do zupy
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
ew. sól

Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek kroję w kosteczkę.
2. W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam lub duszę cebulę z czosnkiem
3. Ziemniaki kroje w małą kosteczkę, żeby się szybko ugotowały.
4. Marchew kroję w piękne, grube plastry pod kątem.
5. Pozostałą włoszczyznę myję, obieram i kroję w sporą kostkę.
6. Gotuję wszystko aż ziemniaki będą miękkie.
7. Dodaję groszek i gotuję jeszcze 5 minut.
8. Z garnka odkładam na talerz marchew.
9. Pozostałe składniki blenduję na kremową zupę
10. Wrzucam z powrotem marchew.
11. Dorzucam listki bazylii.
12. Gotuję jeszcze 2 minutki, ew. doprawiam.

Już w talerzach dodaję bazyliowe pesto do smaku.
Cudownie odświeżająco zadziała dodatek świeżych listków mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;