Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
środa, 5 grudnia 2012
kuchnia wegetariańska,
przepisy wegańskie,
przepisy wegetariańskie,
zupy
Zielona groszówka
Składniki:
1 mała garstka mrożonego groszku
2 ziemniaki
1 marchew
1 mała pietruszka
1/4 selera
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
bazyliowe pesto
5-8 listków świeżej bazylii
ew. kilka listków świeżej mięty
2 łyżki oliwy
4 szklanki wody
1 łyżka suszonej włoszczyzny
1 łyżka przypraw do zupy
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
ew. sól
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek kroję w kosteczkę.
2. W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam lub duszę cebulę z czosnkiem
3. Ziemniaki kroje w małą kosteczkę, żeby się szybko ugotowały.
4. Marchew kroję w piękne, grube plastry pod kątem.
5. Pozostałą włoszczyznę myję, obieram i kroję w sporą kostkę.
6. Gotuję wszystko aż ziemniaki będą miękkie.
7. Dodaję groszek i gotuję jeszcze 5 minut.
8. Z garnka odkładam na talerz marchew.
9. Pozostałe składniki blenduję na kremową zupę
10. Wrzucam z powrotem marchew.
11. Dorzucam listki bazylii.
12. Gotuję jeszcze 2 minutki, ew. doprawiam.
Już w talerzach dodaję bazyliowe pesto do smaku.
Cudownie odświeżająco zadziała dodatek świeżych listków mięty.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz