wtorek, 8 stycznia 2013

Pieczone awokado z jajkiem














Składniki:

1/2 awokado
1 jajko
1 łyżka tartego żółtego sera
2 kromki razowego chleba
1/2 łyżki masła
1 łyżka koperku
ew. sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Umyj awokado i przekrój na pół. Wyciągnij z niego pestkę.
2. Powiększ nieco wgłębienie po pestce, aby się zmieściło do środka jajko.
3. Z folii aluminiowej zrób miseczkę i włóż do niej połówkę awokado.
4. Do otworu po pestce wbij delikatnie jajko.
6. Włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut (cały bajer polega na tym, że białko powinno być ścięte, a żółtko - nie!).
7. W międzyczasie pokrój chleb na kosteczkę i podsmaż na maśle.
8. Poszatkuj koperek.

Podawaj z grzankami posypanymi już na talerzu serem i koperkiem.

Na podstawie przepisu z www.tipy.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;