piątek, 11 stycznia 2013

Zimowa zapiekanka z warzyw




















Składniki:
(na 2 osoby)

2 cebule
2 marchewki
2 ziemniaki
1/2 szklanki rzadkiego przecieru z pomidorów (lub rozcieńczony w wodzie koncentrat pomidorowy)

2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 łyżki brązowego cukru w dużych krysztalkach - kandyz
1 łyżka przyprawy "pięć smaków" (anyż, goździki, koper, pieprz biały, cynamon)

Sposób przygotowania:

1. Cebulę kroję na niepodocinane ósemeczki, marchwkę na grube plastry pod kątem, ziemniaka na podobnej grubości plastry (tylko cięte na małe kawałki).
2. Pokrojone warzywa przesmażam szybko na dużym ogniu.
3. Imbir trę na małych oczkach.
4. Do warzyw dodaję przecier pomidorowy, imbir i przyprawy. Dokładnie mieszam.
5. Wszystko przekładam do naczynia żaroodpornego.
6. Na wierzchu posypuję cukrem.
7. Wkładam do piekarnika. Przykrywam przykrywką. Po pół godzinie zdejmuję przykrywkę i piekę jeszcze pół godziny (w sumie czas pieczenia 45-60 minut)

Dobrze smakuje bez żadnych dodatków na ciepło i na zimno. Zapiekankę można też jeść z majonezem i keczupem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;