niedziela, 3 lutego 2013

Gomasio - sól sezamowa




















Wersja dla pracowitych

Składniki:

1 łyżka soli morskiej dobrej jakości
6 łyżek sezamu
6 łyżek siemienia lnianego

Wykonanie:

1. Sól prażę na suchej patelni przez kilka minut.
2. W ten sam sposób traktuję sezam i siemię lniane.
3. Kiedy prażone nasiona zaczną wydzielać przyjemny zapach (po 3-5 minutach), łączę składniki i mielę w młynku do kawy (lub ubijam w moździerzu)

Podobno połowa nasion ma być utarta na proszek, a połowa zostać w całości.

Wersja uproszczona

Składniki:

sezam
sól morska

Wykonanie:

1. Do młynka do kawy wsypuję sezamu tyle, żeby mi się zmieściło na jeden raz
2. Dodaję trochę soli
3. Mielę

Chwila i gotowe! :)

Gomasio jest świetne do tofuburgerów


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;