wtorek, 5 lutego 2013

Zupa z czarnej fasoli




















Składniki:

1/3 szklanki czarnej fasoli (przed gotowaniem)
1 litr bulionu warzywnego
1 mała cebula
oliwa do smażenia
2 kromki chleba na grzanki lub 1/2 szklanki kaszy kuskus

podlaska przyprawa dla wegetarian
zioła do dań z fasoli
kminek
pieprz czarny
pieprz cayenne
sól

Sposób przygotowania:

1. Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia gotować ok 2 godzin w międzyczasie raz zmieniając wodę.
2. Po odlaniu wody fasolę zalać litrem bulionu warzywnego.
3. Na patelni podsmażyć cebulę. Dodać do gotującej się zupy.
4. Zmiksować blenderem.
5. Na patelni podsmażyć grzanki lub w miseczce zalać wrzątkiem kuskus i przykryć na 10 minut.

Zupę podawać z grzankami lub z kuskusem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;