niedziela, 10 lutego 2013

Budyń amarantusowy




















Składniki:

1/2 szklanki amarantusa (przed ugotowaniem)
1-2 szklanki wody
1 szklanka mleka kokosowego (może z sojowym też się uda?)
1 łyżeczka maku
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego lub melasy

szczypta kakao, powidła i owoce jako dodatek

Sposób przygotowania:

1. Amarantus i mak zalać wodą. Gotować na małym ogniu 20 minut.
2. Dodać mleko kokosowe oraz cukier/melasę i dalej gotować aż do zredukowania i uzyskania konsystencji budyniu (ok. 20 minut) - często mieszając, by uniknąć przypalenia.
3. Podawać na ciepło (jako deser) lub po schłodzeniu w lodówce (na śniadanie) - z dodatkiem owoców, powideł i kakao.

Można też zrobić budyń czekoladowy dodając do gotowania 2 łyżki kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;