Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
niedziela, 10 lutego 2013
amarantus,
desery,
dieta dla mózgu,
kuchnia wegetariańska,
mak,
melasa,
mleko kokosowe,
przepisy wegańskie,
przepisy wegetariańskie,
śniadania i kolacje
Budyń amarantusowy
Składniki:
1/2 szklanki amarantusa (przed ugotowaniem)
1-2 szklanki wody
1 szklanka mleka kokosowego (może z sojowym też się uda?)
1 łyżeczka maku
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego lub melasy
szczypta kakao, powidła i owoce jako dodatek
Sposób przygotowania:
1. Amarantus i mak zalać wodą. Gotować na małym ogniu 20 minut.
2. Dodać mleko kokosowe oraz cukier/melasę i dalej gotować aż do zredukowania i uzyskania konsystencji budyniu (ok. 20 minut) - często mieszając, by uniknąć przypalenia.
3. Podawać na ciepło (jako deser) lub po schłodzeniu w lodówce (na śniadanie) - z dodatkiem owoców, powideł i kakao.
Można też zrobić budyń czekoladowy dodając do gotowania 2 łyżki kakao.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz