wtorek, 12 lutego 2013

Delikatne kotleciki z czarnej fasoli




















Czarna fasola należy do produktów doskonale odżywiających mózg. Zapobiega też starzeniu. Jest doskonałym źródłem białka. Słynie z wysokiej zawartości cynku, który poprawia sprawność intelektualną, zapobiega rozwojowi demencji starczej, prawdopodobnie dzięki zapobieganiu uszkodzeniom naczyń włosowatych w mózgu. ponadto zwiększa sprawność układu odpornościowego  oraz wykazuje działanie antywirusowe. Czarna fasola korzystnie działa na nerki i funkcje rozrodcze. Należy do produktów żywnościowych rozgrzewających.

Składniki:

1/2 szklanki czarnej fasoli
2 ziemniaki + ew. 2
1 cebula
oliwa do smażenia
ew. bułka tarta

pieprz czarny
pieprz cayenne
podlaska przyprawa dla wegetarian
kminek
sól

Sposób przygotowania:

1. Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia gotować ok 2 godzin w międzyczasie raz zmieniając wodę.
2. W osobnym garnku ugotować ziemniaki (można 2 więcej - przydadzą się jako dodatek do dania)
3. Na patelni podsmażyć cebulkę.
4. Ugotowaną fasolę, ziemniaki i cebulę wymieszać i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać przyprawy.

W zasadzie danie jest już gotowe, choć nie wygląda zbyt elegancko. Jeśli nie obawiamy się dodatkowego smażenia, można uformować z masy kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć jak kotlety.

Dobrze smakuje z kiszonymi ogórkami lub innymi kiszonkami. Zastanawiam się, czy to się nadaje na zimno jako pasta do smarowania pieczywa. Muszę sprawdzić! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;