Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
wtorek, 12 lutego 2013
czarna fasola,
dania główne,
dieta dla mózgu,
fasola,
kotlety,
kuchnia wegetariańska,
na wzmocnienie,
przepisy wegańskie,
przepisy wegetariańskie
Delikatne kotleciki z czarnej fasoli
Czarna fasola należy do produktów doskonale odżywiających mózg. Zapobiega też starzeniu. Jest doskonałym źródłem białka. Słynie z wysokiej zawartości cynku, który poprawia sprawność intelektualną, zapobiega rozwojowi demencji starczej, prawdopodobnie dzięki zapobieganiu uszkodzeniom naczyń włosowatych w mózgu. ponadto zwiększa sprawność układu odpornościowego oraz wykazuje działanie antywirusowe. Czarna fasola korzystnie działa na nerki i funkcje rozrodcze. Należy do produktów żywnościowych rozgrzewających.
Składniki:
1/2 szklanki czarnej fasoli
2 ziemniaki + ew. 2
1 cebula
oliwa do smażenia
ew. bułka tarta
pieprz czarny
pieprz cayenne
podlaska przyprawa dla wegetarian
kminek
sól
Sposób przygotowania:
1. Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia gotować ok 2 godzin w międzyczasie raz zmieniając wodę.
2. W osobnym garnku ugotować ziemniaki (można 2 więcej - przydadzą się jako dodatek do dania)
3. Na patelni podsmażyć cebulkę.
4. Ugotowaną fasolę, ziemniaki i cebulę wymieszać i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać przyprawy.
W zasadzie danie jest już gotowe, choć nie wygląda zbyt elegancko. Jeśli nie obawiamy się dodatkowego smażenia, można uformować z masy kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć jak kotlety.
Dobrze smakuje z kiszonymi ogórkami lub innymi kiszonkami. Zastanawiam się, czy to się nadaje na zimno jako pasta do smarowania pieczywa. Muszę sprawdzić! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz