wtorek, 7 maja 2013

Pasztet z soczewicy

Składniki:
(na keksówkę długości ok. 30 cm)

1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka czerwonej soczewicy
0.5 kg marchewki
2 spore cebule
2 łyżki oleju
1 kostka lub 2 łyżeczki bulionu jarzynowego dobrej jakości
2 liście laurowe
kilka kuleczek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
2 jajka z chowu wolnowybiegowego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
4 łyżki otrąb gryczanych
4 łyżki słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki niełuskanego sezamu
ew. zioła do dekoracji - łodyżki pietruszki/rozmarynu/tymianku

Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną parzymy, soczewicę płuczemy. Oba składniki przekładamy razem do sporego garnka, zalewamy wodą w proporcji 2:1. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień. Zbieramy pianę, która się zbierze na górze. Gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem, aż składniki będą miękkie, ok. 25-30 minut. Odcedzamy, usuwamy liście laurowe i ziele angielskie.
2. Gdy kasza i soczewica się gotują obieramy marchewkę i trzemy na drobnych oczkach tarki lub w robocie kuchennym. Cebulę drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebule, dodajemy marchewkę, smażymy chwilę aż zrobi się lekko przezroczysta.
3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Keksówkę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Jeżeli chcemy mieć ozdobną wersję pasztetu moczymy łodyżki ziół i przyklejamy do dna i boków foremki.
4. Kaszę i soczewicę mielimy w robocie kuchennym na nieprzesadnie gładką masę. Dodajemy usmażoną marchewkę i cebulę oraz wszystkie pestki, nasiona, otręby, wszystkie przyprawy i jajka. Dokładnie wszystko mieszamy.
5. Przekładamy do foremki, wygładzamy. Pieczemy ok. 60-75 minut, aż do suchego patyczka. Zostawiamy w foremce do całkowitego ostudzenia.

Przepis wzięty z: www.zielenina.blogspot.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;