środa, 1 maja 2013

Pulpetowy duet nie-w-sosie




















Składniki - pulpety:
50 g kaszy gryczanej
50 g czerwonej soczewicy
1 jajo
1 łyżka natki pietruszki
kilka łyżek bułki tartej
mąka do obtaczania pulpetów

1 łyżka przyprawy dla wegetarian
mielony czarny pieprz
tłuszcz do smażenia

Wykonanie - pulpety:
1. Gotuję razem kaszę i soczewicę.
2. Mieszam kaszę, soczewicę, poszatkowaną pietruszkę, jajko, bułkę tartą i przyprawy.
3. Obtaczam w mące i smażę do lekkiego zrumienienia.

Składniki - sos:
2 szklanki wody
1 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 mała marchew
1 łyżka mąki ziemniaczanej

majeranek
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
melony czarny pieprz

Wykonanie - sos:
1. Marchewkę trę na dużych oczkach.
2. Wrzucam ją do garnka, dodaję przecier pomidorowy i zalewam wodą.
3. Dodaję przyprawy. Gotuję 10-15 minut.
4. W pół szklanki wody rozprowadzam łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszam, by nie było grudek. Wlewam do sosu, zagotowuję mieszając.

Pulpety podaję polane sosem, z gotowanymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;