piątek, 17 maja 2013

Bajeczny chłodniczek




















Składniki:
2 kefiry (Sokólskie)
4 gałązki botwinki
2 ogórki gruntowe
ew. 1 ogórek małosolny
3 rzodkiewki
natka koperku
natka pietruszki
drobny szczypiorek
1-2 ząbki czosnku
jajko
kolorowy pieprz (świeżo zmielony)

Przygotowanie:
1. Z botwinki obcinam korzonki i 3 minutki gotuję w pół szklanki wody, żeby oddały kolorek.
2. Jajka gotuję na twardo.
3. Ogórki o rzodkiewkę kroję w małą kostkę. Szatkuję listki botwinki i wszystkie natki, czosnek przeciskam przez praskę.
4. Mieszam wszystkie składniki z (ostudzoną!!) "zupką" z buraczkowych korzonków, dodaję kefir. Mieszam i gotowe! :) Podaję z jajkiem, posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;