czwartek, 27 czerwca 2013

SZparagi z pSZenicą



















Składniki:

(na 1 osobę)
2-3 zielone szparagi
1 jajko
1/4 szklanki ugotowanej pszenicy
1 łyżka masła
1 łyżeczka bułki tartej
ew. garstka pokrzywy
ew.2 ziemniaki

Wykonanie:
1. Pszenicę zalewam na noc wodą, a rano gotuję ok. godzinę w tej samej wodzie (procedura podobna do wszystkich fasoli, tylko nie odlewa się wody)
2. Szparagi gotuję na parze 10 minut
3. Na maśle smażę jajko (jeśli wersja z pokrzywą, to po wyjęciu jajka, na patelnię wrzucam listki pokrzywy i smażę przez chwilkę gniotąc parzydełka). Po zdjęciu na talerz wrzucam na patelnię jeszcze bułkę tartą i podsmażam chwilkę.
4. Jeśli wersja na bogato to w międzyczasie gotuję ziemniaki w mundurkach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;