wtorek, 20 sierpnia 2013

Jaja z jarmużem

Z jarmużem to chciał nie chciał zawsze wychodzą jaja! Danie mocno zielone - rzec by się chciało - kwintesencja zdrowego wege. Aż tu nagle! ...człowiek dokopuje się widelcem do usmażonego domku wraz z zamieszkującą tam niegdyś gąsienniczką. Tak, tak Drogie Dzieci, jarmuż wbrew pozorom wymaga dokładnego szorowania.




















Składniki:
(na 1 osobę)

2 garście jarmużu
1 jajko
2 łyżki masła
1 łyżeczka sezamu
ew. 1 łyżka bułki tartej
chleb lub gotowane ziemniaki jako dodatek

suszony czosnek niedźwiedzi
czarny pieprz

Przygotowanie:
1. Jeśli mam duże liście, obcinam twarde, środkowe rdzenie..
2. Do garnka z przykrywką nalewam wodę (tyle żeby się nie przypaliło), wkładam jarmuż i gotuję pod przykryciem aż woda wyparuje, a jarmuż lekko zmęknie (ok. 3-5 minut).
3. Dodaję łyżkę masła i ew. bułkę tartą. Podgrzewam bez przykrycia, mieszając - kolejne 3 min.
4. W międzyczasie na patelni sadzam jajko.

Podaję z ziemniakami. Na talerzu jarmuż posypuję sezamem, czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;