piątek, 2 sierpnia 2013

Żytni Chleb na zakwasie

Tak. Właśnie tak czuje się człowiek, który po raz pierwszy w życiu piecze własny chleb na zakwasie. Bez ulepszaczy i wspomagaczy. Woda i mąka. Kilka dni tęsknego spoglądania na słoik z zakwasem. Codzienne dokarmianie. Tak właśnie - dokarmianie. Bo zakwas jest jak nowa istota, która pojawia się w domu i którą się dokarmia. Może uda się ją oswoić. Tego nigdy przecież nie wiadomo.

Jeśli jest mu z nami dobrze, zaczyna żyć i pracować. I jak się uda... pojawia się to właśnie uczucie. Powodzenia, ale nie banalnie tak po prostu sukcesu.

Harmonia. Spokój. Jakaś taka atawistyczna satysfakcja. Nowo poznana radość z WCZORAJ zaszczepiona do DZISIAJ. Dzisiaj wyrósł nasz Pierwszy Prawdziwy Domowy Chleb.


























Zakwas
100 g mąki żytniej chlebowej (720)
100 ml ciepłej przegotowanej wody




















Wykonanie
1. Mieszam z miłością i nadzieją w serduszku.
2. Raz dziennie dokarmiam zakwas 50g mąki żytniej chlebowej (720) i 50 ml ciepłej przegotowanej wody. mieszam.
3. Mijają 3-5 dni. Zakwas ma kwaskowo-zbożowy zapach i widać, że pracuje (piękne bąbelki) - znaczy, że można wypiekać z niego Chleb.

Składniki na Chleb
3 szklanki mąki żytniej chlebowej (720)
1 szklanka zakwasu
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody

Przygotowanie
(pieczonemu chlebkowi można śpiewać. Na przykłd "Mało nas do pieczenia chleba" ;))
1. Wszystkie składniki mieszam w misce.
2. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i przekładam tam masę
3. Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce bez kłótni i przeciągów. Pozostawiam do urośnięcia na 3-8 godzin.
4. Wyrośnięty chlebek wkładam do piekarnika i piekę 40-50 minut (u mnie na 6)

Zakwas można dalej hodować w ten sam sposób, by za kilka dni upiec kolejny chleb. Jeśli jednak nie szykujemy się do kolejnego pieczenia tak szybko jak to możliwe, wstawiam słoik z zakwasem do lodówki i dokarmiam go raz w tygodniu. Zakwas w lodówce śpi. Wyjmuję go do ciepłego miejsca i karmię, by go obudzić. Po kilku godzinach poza lodówką zakwas znów żyje i pracuje - jest gotów do pieczenia Chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;