niedziela, 29 września 2013

Kremowa cukinia w formie zupy




















Wielka cukinia z maminego ogrodu z godnością leżała na kuchennym kredensie udając, że tam jest jej miejsce na ziemi. Czekała i czekała... no bo ileż to razy w tygodniu można jeść placki (choć pyszne!) z cukinii. Aż wreszcie skusiłam się na kremmm. Okazał się pyszny, aksamitny. Doskonały!

Składniki
(na 2 duże talerze)

1/2 dużej lub 1 mała cukinia
1-2 ziemniaki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 litra wody

1 łyżka suszonej włoszczyzny
1 łyżeczka przyprawy do zupy (Dary Natury)
suszony rozmaryn / tymianek
czarny pieprz
ew. kwaśna śmietana 18%
ew. świeży rozmaryn

Przygotowanie
1. Cebulę kroję na małą kosteczkę, czosnek wyciskam lub kroję, ziemniaki kroję w małą kosteczkę, cukinię w trochę większą (jak kto chce, to można przedtem wydrążyć miąższ).
2. W garnku rozgrzewam oliwę i zesmażam cebulę. Dodaję kolejno ziemniaki, czosnek, cukinię.
3. Zalewam wodą, dodaję przyprawy. Gotuję do miękkości ziemniaków (ok. 20 minut)
4. Miksuję zupę blenderem. Podaję z kleksem śmietany i świeżym rozmarynem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;