wtorek, 1 października 2013

Charakterna Pani Dynia w aromatycznym sosie

Pierwsze przymrozki. Poranki zimne - ale rześkie! I taki właśnie był zamysł. Rześkie, ożywcze, rozgrzewające śniadanko na jesienny poranek. Logistycznie to najlepiej wszystko zrobić wieczorem, a rano tylko podgrzać. Sos rozgrzeje kaszę i danie będzie jak nowo narodzone!

Składniki
25 dag dyni (ważona w skórce)
ćwierć-pół szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
1 pomarańcza
1 pigwa (pigwowiec)
2 cm świeżego imbiru
2 łyżki miodu (wielokwiatowego lub lipowego)
kardamon
kurkuma

Przygotowanie
1. Kaszę zalewam wodą i gotuję na sypko.
2. Dynię obieram, kroje w kostkę i wrzucam do drugiego garnka. Dolewam 1/2 szklanki wody i gotuję pod przykryciem 5 minut.
3. Z pomarańczy wyciskam sok. Imbir trę na małych oczkach. Z pigwy usuwam gniazda nasienne i szatkuję.
4. Do dyni dodaję sok, imbir, pigwę, miód, kurkumę i kardamon. Gotuję jeszcze przez chwilę mieszając.
5. Do miseczek nakładam kaszę i polewam dynią w sosie.

Ssssmakowitości! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;