niedziela, 1 grudnia 2013

Pasta z fasoli a'la smalec

Niezwykle zaskoczyła mnie biała fasola jako baza chlebowego smarowidła. Po orzechach, pestkach i kaszach w tej materii - to niezłe odkrycie!





















Składniki
1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli
2 cebule
4 suszone śliwki
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
1 jałowiec
1 goździk
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka sosu sojowego
sól i świeżo mielony czarny pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie
1. Cebulę kroję w kostkę i smażę cebulkę wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi aż cebulka będzie złota.
2. W międzyczasie blenderem miksuję  fasolę z sosem sojowym, majerankiem, ziołami prowansalskimi pieprzem i solą.
3. Z podsmażonej cebulki wyławiam przyprawy. Usmażoną cebulę oraz pokrojone śliwki dodaję do zmiksowanej fasoli i jeszcze raz - tylko troszkę! wszystko miksuję.
4. Doprawiam sosem sojowym i ew. czarnym pieprzem.

Wyśmienicie smakuje po schłodzeniu w lodówce, na żytnim chlebie z dodatkiem kiszonego ogórka.

Na podstawie przepisu: www.jadlonomia.com 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;