poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pasta z Gruszki Aligatora

Guacamole to meksykański sos salsa przyrządzany na bazie awokado. Korzenie tego dania sięgają kultury Azteków. By nie zatracić pierwotnego charakteru przysmaku, nie można zatem zapomnieć o dodatku chilli ;) Moja wersja guacamole nie zawiera czosnku, soli i limonki. Chcąc jednak trzymać się tradycji - należałoby je dodać.




















Składniki
1 awokado
1 łyżka majonezu
1/2 cebuli
kawałek czerwonej papryki
szczypta chilli lub kilka plasterków świeżej ostrej papryczki
ew. sól
ew. odrobina soku z limonki lub cytryny

Wykonanie
1. Awokado wyjmuję łyżką ze skórki, dodaję majonez i gniotę widelcem (nie musi być dokładnie)
2. Cebulę i paprykę kroję na drobniutką kosteczkę.
3. Wszyskie składniki mieszam razem z przyprawami.

Podaję jako dodatek do pieczywa. Tradycyjnie guacamole jada się z plackami tortilla.

2 komentarze:

zbieracz minimalista pisze...

a info o tym, ze trzeba avocado obrac?

Marta pisze...

Jak jest odpowiednio dojrzałe i miękkie, nie obiera się go, tylko przekraja na pół i miąższ wygodnie wydrąża łyżką.

Prześlij komentarz

 
;